City wanderings - and a pilgrimage to some of the best eating and drinking spots in Brussels. Or maybe not eating or drinking - ah, oh well.

Thursday, July 14, 2011

Frit Flagey

Soon after announcing that I was to review chips in Brussels, I realised that I had set myself a near-impossible task.  And also a rather pointless one.  There are plenty of places in cyber space whose mission it is to review the latest frietkot or baraque à frites (www.frites.be is one that comes to mind).  Appraising the latest paper-wrapped offerings and mourning the demise of long-loved outlets seems to be a national pastime for those with much more time and appetite for chips than I have.  There's even a new itunes application (soon to be installed on my computer) of the "Top 49", promising "an interesting story, a technical card, and a precise GPS positioning."  If only this sort of thing existed for cappuccinos.....

However in the interests of people who really do want to know - and because you have to start somewhere - I resume my research at my local, Frit Flagey.  I've come to eat chips with fellow students to celebrate the end of a successful year of Spanish lessons and passing the exam.  I join the orderly queue.  This is the only time in Belgium when queues are orderly: it's never like this at the post office or waiting for a bus.  I don't mind at all standing and waiting; observing that everyone there cannot be easily stereotyped.  All age, shapes and sizes are present.  The chips are fried twice and emerge a lovely golden colour, and are then tossed in a stainless steel dish with just the right amount of salt.  For once I am adventurous and stray from ketchup.  It turns out that provençale is a good alternative if you don't like mayonnaise.

I am in no danger of exaggerating when I say that the chips are much better than those of Chez Antoine.  They have a crispy, golden exterior and are just tastier!  Sorry, NYT.

To finish the frites subject for now, here's my personal hommage, written in a French class a couple of years ago (with thanks to vingt centimes for ensuring this made grammatical sense.....)


 Ode to the Belgian frite, by Becinbrussels

En tant que citoyen européen résidant la belle ville de Bruxelles, vous avez sans doute déjà goûté tous les bons produits qu’offre ce petit pays – sa bière savoureuse et puissante, son chocolat crémeux et raffiné, ses carbonnades de boeuf à la chimay, et – il ne faut pas les oublier – les meilleures frites du monde entier.  À ceux que j’entends trop souvent dire qu’ils n’ont jamais goûté ce produit typique de la Belgique, je réponds qu’il ne faut pas penser à votre ligne: les frites ne sont que pour les gourmands!

D’abord parce que les frites représentent un produit clé de la cuisine belge, ensuite parce qu’elles sont savoureuses et croustillantes, qu’on vous les sert emballées dans du papier journal et accompagnées de toute une gamme de sauces, et enfin parce que j’en suis accro….  Allez les goûter!  Mangez-les de préférence preparées par le gentil monsieur qui les vend dans sa petite baraque à la place Flagey ou, si vous le préférez, rendez-vous Place Jourdan, meme si personnellement je ne partage pas l’avis du New York Times…..

Ce que je crois, c’est qu’en allant manger des frites avec des potes, je montre que j’assume la mentalité belge, que je ne suis pas une fan de MacDo ou une française obsedée par sa ligne, que je préfère la cuisine humble et satisfaisante à la cuisine hyper-raffinée et peu copieuse des restos hyper-chers du centre-ville.

Quand on me parle des “frites françaises” je fais toujours remarquer à tous ceux qui l’ignorent encore – que les frites sont d’origine belge, cuites dans la bonne graisse de boeuf – il faut les honorer et les préserver.





http://itunes.apple.com/ca/app/fritkots-bruxelles/id441054097?mt=8

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